Thank you, Beautiful people :-)

Friday, December 23, 2011

Fruits Pavlovas


Salaams and Hello everyone *smile*

Tengok kat blog rima and CMG memang terguda nak buat Pavlova nie, tapi nak cari mood jer nak buat meringue nie sebab kalau kepala tengah mereng dengan kerja yang banyak, sure meringue pun mereng jugak nanti hasilnya..hehehehe..and that is why my pavlova kaler are tanned sebab terlebih jemur dalam oven..hikss..

Egg Whites tu dah lama me simpan dalam fridge, adalah sebulan lebih gitu..selalu me buat agar-agar gula hangus, putih telur tu tak guna, so me simpan..ingat nak buat macaron tapi rasa sentap lagi sebab dah 3 kali attempt tak jadi2 pun..so me pun tutup kejap project macaron tu


Since semalam me keje half day, me pun terus lah membaking meringue nie, terlupa pulak nak bajet time that I should finished it by 8 pm since I need to send DD for her tuition and fetch her sister at BTS..hurmss..ngam2 je pukul 8 timer tu pun ringggg..so me pun bukak sikit pintu oven tu tapi terlupa nak off kan oven.. terus merempit..hahahaha..balik2 ajer..adalah dalam sejam..sib baik tak hangus..hiks..anyway rasa dia memang sedap sebab crunchy outside and soft like marshmallow inside, blend very well with fresh cream and fresh fruits *yummeh*

6 comments:

Kay said...

absolutely perfect ~ fruits pavlovas are possibly one of the most delicious things to eat, and so effortlessly pretty (^_~)

Salmi said...

salaam kay, thank you..yes absolutely delicious food to enjoy :-)

Salmi said...
This comment has been removed by the author.
HaniCheLat said...

sis, egg whityes tu brp lama boleh simpan?

Salmi said...

salaam hani, dalam sebulan kak salmi simpan, still ok :-)

Salmi said...
This comment has been removed by the author.