Thank you, Beautiful people :-)

Saturday, October 06, 2012

My Lemon Chiffon Cake, Hot Lemon tea and Datuk


Salaam and hello readers *wink*

I always follow Datuk Abd. Jalil Ali column in a few magazine published by Karangkraft.  His writings is about his own experience and people surround him.  Being a journalist open a door for him to meet and mix with people from all walk of life.  Me suka belajar daripada pengalaman hidup orang lain..no..no..no bizi body..but pengalaman hidup yang boleh dijadikan sebagai pelajaran dan panduan hidup kita dimana kita sendiri tidak melalui pengalaman itu.  Datuk Jalil ada 5 buku tapi me bought three as my coffee table book.  Tapi jangan lupa, buku ker, kisah drama ker, wayang ker, al-quran itu wajib kita baca sebagai manual hidup kita.  Bak kata ustaz Syed Norhisyam, yang kita tengok kat tv tu tak semuanya perkara benar..Al-quran itu semuanya perkara benar..jadi pilihlah yang benar *smile*


Mamatiamia chiffon cake looks so tempting make me wants to bake one :-).  I have not tried any chiffon cake since my last class at  Wilton with the excuse -- I don't have the proper pan *hehehe*.  So yesterday when me bought the baking pan and the ingredient..DH is asking nak buat cake ape?..so me replied..chiffon cake..and he is laughing..hahaha sebab dia kata bersepah2 chiffon cake kat tesco, carrefour..buat apa lah me susah2 nak buat..aihhhhh..dia tak rasa lagi my chiffon cake ok..hhihihi and after me removed the cake from the baking pan..I asked him..sama tak kek tesco???..memang tak la kan..*wink*..haa baru tau..the cake is simply gebu, padat dan lembut..uummphhh.


And, hot Lemon tea is a great companion with my chiffon cake..till next entry have a great weekend ahead friends and readers..take care

8 comments:

shima said...

sedapnya salmi
tapi bila nak potong, nak nampak bahagian dalam,fav shima tu

Hanifadil said...

betul juga kata your hubs, chiffon cake banyak jual off the rack, murah pulak tu.. tapi, bila hme made ni, tentu lain penangannya.

Salmi said...

salaam shima, alamak part dalam tu tak sempat nak snap..hiks..semua pun dah lapar time tu..:-)

Salmi said...

salam hani, hiks :-) ha ah memang chiffon cake much cheaper kalau beli as compared kalau kita buat..tapi rasa tak sama cam yang kita buat sendiri, ada susu, ada lemon flavour..cumanya kalau dah biasa buat tu tak rasa complicated sangat..

MamaTiaMia said...

Salam Salmi..cantiknyaa chiffon your chiffon:) this is the true wilton's student:) i memang tak berapa mengikut rules..my cooking pun.Hopefully oneday bila dah ada KA boleh lah ikut rules..he he..i buat marble cakes yesterday..alhamdulillah jadi jugak.ikut recipe bisous a toi;) sedap kan lemon chiffon goes with lemon tea. Tu lah salmi..berjalan pun beriya jugak masak;) but i love it;)

shogun_na said...

waaaa.....gebunya kek tu kak salmi...huhuhu...kek chiffon mmg fav sy. Beli dah loyang masak dia...tapi oven lak tak muat...konon2nya nak buat...tp resepi pun tarak...beli loyang je dulu....hahaha...terukkan...

shogun_na said...

buku Datuk Jalil saya ada 1 je...sy gemar garapan beliau...mengenali garapan Datuk nie masa baca majalah Keluarga... ;)

Salmi said...

salaam ina, takpe beli loyang dulu..nanti bila semua bahan dah ada senang jer..boleh terus buat..wahh itu kena upgrade oven tu..:-)..kak salmi pun suka baca tulisan datuk dekat majalah under karangkraf juga..majalah midi :-)..