Thank you, Beautiful people :-)

Wednesday, October 31, 2012

Pasu Michael Berbunga Riben


Salaams and Hello Readers :-)

ngeeee...hiks :-) memandai-mandai sungguh menderhaka dengan design Michael Powell nie..suka-suka hati jahit   sebab kita yang buat dia bukan dia yang buat kita kan..hahaha..ekcelli pasu tu dah lama nak siap..tapi sebab nak jahit long stitch kat evenweave tu memang agak mencabar sikit so kena ambik mood dulu..tunggu mood mari bertahun2 la me peram design nie..tapi since tengok nisa ngan ina dah siapkan..hehehe..jeles pun datang menyapa..haiiiii :-)


Me hampir give-up  nak meneruskan design nie sebab after so many years kan mata pun dah tak berapa nak tolerate dengan evenweave fabric..sebab bila kena stitch over 2 thread, selalu ajer la miscounting..kadang-kadang 2 thread, kadang-kadang langkau 3 thread..hehehe..kalau long stitch lagi lah lost..aduiii..


So me decided to substitute the cross stitch flower with ribbon embroidery..senang sikit kerja akak :-)..alhamdlillah..


 Me rasa cam nak mix and matchkan bunga tu some with ribbon embroidery and some with cross stitch, so we shall see the final result later :-)


Haaa..kat sini lah me sekarang menjahit design MP nie sebab lampu kalimantang pun dah tak cukup terang for me to work on evenweave.  Memang kena guna cahaya matahari semula jadi *wink*

Till next entry, Happy Crafting :-)

11 comments:

Reen said...

Nice n very creative. I like.

shima said...

salmi
kreatif dan tempat lepak untuk menjahit tu pun best, macam bagi motivasi je kan... cahaya..... huwaaaaaaaaaa mata dah tua mi

Yoon said...

kak Salmi, memang sesuai sangat bunga2 tu buat RE.. bunga2 tu memang susah nak jahit sbb jarak dia jauh2, atas aida pun susah, ni kan pulak evenweave kan... longstitch pun seksa jugak bagi saya.. hehe..
bestlah tempat lepak kak Sal tu.. kusyen home sweet home tu pun lawa... :)

shogun_na said...

kak salmi....wa....lawo nye....suke...suke...

Puteri Nurhayati said...

Kak Sal, kalau pakcik Michael tu tau pun, dia tak marah rasanya, sebab lawa! :D

Salmi said...

salaam kak reen, thank you..I am waiting to see your mega project..sure ada banyak tuuu :-)

Salaam Shima, owh tu memang tempat lepak2 sambil termenung, kadang2 baca majalah kat situ, jahit2 pun memang kat situ kadang2 :-)..ye lah shima as we grow older..memang itulah problem utama..sal masih bertahan tak nak pakai glasses :-)

Salmi said...

Salaam Nisa,

yer betul nisa, bunga dia jauh2..nak tracing boxes pun sangat payah, apa lagi nak kira thread on evenweave..hehehe..boleh jer nak buat gridding..tapi malas tahap gaban..hiks..thank you tu nisa, kusyen tu kak salmi beli ngan kawan :-)

Salmi said...

ina, thank you, walaupun kak salmi rasa yang full cross stitch tu tetap lawa..

Salmi said...

salam yati, thank you :-) hehehe bukan sengaja tau nak jahit riben kat tang bunga tu sebab dah lama kak salmi stitch design nie..about 5 years rasanya kak salmi simpan..kalau tak buat camtu rasanya memang jadi ufo lah sampai bila2 :-)

kak yon said...

salmi..
keputusan nya tetap cantik bila idea datangnya dari sal yg kreatif.tempat lepak pun nmpk selesa..

Salmi said...

salaam kakyon..terima kasih kak, harap2 nyer begitulah..hihihi tempat lepak tu kekadang kucing neibor pun suka golek2 kat situ :-)