Salaams and hello everyone :-)
Bergedil daging nie memang wajib ada atas meja during aidilfitri dan juga aidiladha sebab DH kalau raya suka ada ketupat rendang semua, so masak memang heavy ajer for both raya :-). Resepi nie arwah my MIL punya..tapi masa me buat selalu ajer lah fail sebabnya kan..kalau aidil fitri tu masak banyak..dalam 4 kg kentang gitu..sure lah me kantoi kalau memasak banyak2 nie dari segi kecukupan rasa garam dan rempah nyer kan..sabar je lah telinga kalau sil komen2 tu..haahahahaha..kalau nak sentap pun boleh..*sigh* tapi untuk kebaikan kan..terima ajer lah :-).
Lama2 tu bila dah biasa buat, baru lah ok..jom kita tengok resepi dia :-)
Bahan-Bahan
1.4 kg kentang
400 gram daging cincang
- kentang hiris dan goreng hingga kekuningan
- daging goreng hingga masak
- tumbuk kentang dan daging cincang hingga halus dan ketepikan
1 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
1 sudu teh lada hitam
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
(tumbuk semua bahan2 diatas - buah pelaga tu bila dah pecah masa kita tumbuk, buang kulitnya)
I biji telor
garam
2 helai daun sup - hiris halus
3 helai daun bawang - hiris halus
2 sudu makan bawang goreng
1 biji telor - dipukul
minyak untuk menggoreng
cara-cara membuatnya :
1. gaul daging dan kentang goreng yang telah ditumbuk tadi, masukkan bahan2 rempah yang ditumbuk, gaul rata.
2. masukkan telor yang telah dipukul sedikit, garam, daun sup dan daun bawang yang telah dihiris dan bawang goreng. gaul rata.
3. Bulat2 kan dan celupkan dalam telor yang telah dipukul. Goreng dengan minyak yang sederhana panas hingga kekuningan dan angkat.
Selamat mencuba ya :-)
No comments:
Post a Comment