Salaam Syawal :-)
Diam tak diam dah masuk 7 syawal. Ramadhan berlalu dengan begitu pantas...taqaballahu minna wa minkum, taqabal ya kareem. Ayam Bamia atau Ayam Bendi is one of the menu that me masak masa family gathering during malam raya pertama and open house, simple and senang nak prepare. Biasanya served with french loaf. Resepi nie from my sil and thanks to her for sharing this recipe with me and I am sharing it with all my readers :-)
Bahan-bahan :
3 ekor ayam (me potong 16)
1/2 kg bendi
6 biji tomato
9 sudu kecil ketumbar (sangrai)
4 sudu kecil jintan halus (sangrai)
2 sudu kecil jintan putih (sangrai)
2 sudu kecil lada putih
4 serangkai
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kayu Manis
Buah pelaga
(me agak2 saja)
6 biji bawang besar (asingkan 3 biji untuk dikisar dan 3 biji dihiris halus)
8 ulas bawang putih (5 biji dikisar dan 3 biji dihiris halus)
1 inci halia
1 botol sos tomato (saiz biasa)
1 1/2 tin susu cair
1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, rempah yang disangrai dan lada putih.
2. Tumis bawang yang dihiris bersama bahan 4 serangkai tadi hingga naik bau dan masukkan bahan2 kisar tadi hingga naik baunya.
3. Masukkan ayam dan susu cair, renihkan sebentar. Apabila ayam yang direnihkan itu sudah mendidih, masukkan sos tomato. Didihkan sebentar dan akhir sekali masukkan tomato dan bendi.
4. Perasakan dengan garam dan gula. Bamia hendaklah di didihkan dengan sempurna untuk tahan lama.
Selamat mencuba :-)
No comments:
Post a Comment