Thank you, Beautiful people :-)

Wednesday, December 22, 2010

Puzzled


As-Salaams and Hello everyone!

Jigsaw Puzzle nie dah lama me buat. This is the only things that I can do during my confinement days tanpa kena bebel with my mom. My mom memang agak strict masa take care of me during my confinement. Strictly no sewing, houseworks, so me adalah sangat mati kutu time tu..tengok tv sampai naik bosan and membaca majalah sampai semua iklan dalam tu pun me dah katam. 15 tahun dulu, internet coverage adalah sangat terhad, even at my house pun we all guna jaring dial-up nyer service but at my mom house memang takde service tu jadi tak boleh la nak surfing or ber-email2, or chatting with my friend, so to kill the time, me asked DH belikan 1500 pcs nyer jigsaw puzzle ..sib baik gambarnya menepati citarasa..hiks


Memula start tu, memang puzzled sbb where to begin, dah la banyak pcs..memula me asingkan ikut warna and area based from the cover photo then mula dari tepi. Rasanya sebulan jugak baru siap. Lepas dah siap tu, baru transfer atas manila kad yang me dah siap letak gam. Masa nak transfer tu me pun tak ingat cemana me buat..hahaha..lama sangat dah..yang me ingat guna cara manual tak macam sekarang ada special transfer sheet kalau tak silap me pernah baca kat internet.


Hasil berhempas pulas selama sebulan..*wink*. Bila tengok hasil kerja sendiri, rasa puas hati sangat walaupun susah hehehe..psttt..me ada lagi satu jigsaw puzzle yang sangat challenging masa membuatnya..2500 pcs jigsaw puzzle gambar autumn scenery..nanti me share after some restoration works done. Me terpaksa antar frame balik sbb masa renovation dulu, kontraktor dah terpecahkan cermin frame tu.
***********
Till then, take care and have a wonderful day ahead.

6 comments:

Angeline Yoshiko said...

This picture is very nice. It has a 3 dimension effect?

HaniCheLat said...

sis, teringat masa matrix dulu, back in 1997.. kami mmg gila puzzle ni.. masa tu ada yang kodak keluarkan, so gambar cantik2... we completed more than 10 sets of 1000pcs jigsaw puzzle rasanya masa tu.. fun.. stress2 belajar, layan susun puzzle ni..

Salmi said...

thanks angeline, no it does not have the 3D effect..maybe because of the light or reflection :-)

yes hani, that was the year that I gave birth to my 2nd doter :-)..memang fun kan buat puzzle nie..kind of take away the stress too :-)

Reen said...

Sal, nice picture. Akak pun ada collection of jigsaw puzzles. my biggest is 3500 pieces. tapi i tak frame after buat, i pecahkan smula and masuk into box again. simpan utk anak2 pulak.

Now to buy a box of puzzle is very expensive.

Salmi said...

kak reen, thanks. owhh sal kalau simpan kan..sure la puzzle tu akan hilang sekeping dua..hehehe cos I know my doters walapun kita remind suruh simpan baik2 sure ada yang kantoi nyerr..

But it would be fun to play with puzzle yang lama2 kan..ha ah sekarang mahal giless esp yang kat midvalley tu. Think of to buy yang 3500 jugak la..how big is the finished design yer kak?

Reen said...

oh tak sure how big, sbb da lama kan. tp mmg lama jugak la siap.

my son tot of doing it tapi he worried nanti tak siap b4 he goes off for plkn. klu da siap i let u know.

and since my kids da besar, mayb its time to frame it kan.