Thank you, Beautiful people :-)

Monday, May 16, 2011

Sambal Belimbing Hitam


Sambal hitam nie memang popular kat belah2 Kuala Lipis, Jerantut dan Raub. Me, walaupun asal dari salah satu daerah situ..every time kalau balik kampung sure singgah pasar benta cari daun maman, gula kabung, ikan patin atau baung sangkar..langsung tak amik pot pasal belimbing hitam nie..tau pasal masakan nie pun masa tengok rancangan masakan Pelik tapi Sedap and tiap kali lalu pekan raub tu langsung tak perasan ada restoran yang jual nasi keduli and sambal hitam..tapi my auntie cakap, nasi keduli lagi sedap kalau ada minyak kepayang..mana nak cari minyak kepayang sekarang..and baru la me tau minyak kepayang tu boleh makan dengan nasi..hurmm..kang kalau mabuk kepayang camne..hihihi..



Nak masak sambal hitam nie tak susah..memang simple..even DD pun selalu buat sendiri..malas la me nak layan hari2 mintak sambal hitam..hiks..cuma nak buat belimbing tu jer makan masa..kena rebus berejam2 sampai kering and jadi hitam cam kat atas tu. Selalunya me mintak my auntie yang belikan kat pasar benta and pastu pos laju jer..*wink*

Bila dah siap belimbing tu, kita cuma perlukan ikan bilis, bawang merah ngan cili padi..kalau me buat sambal nie, me suka goreng dulu ikan bilis tu garing2 pastu ketepikan..lepas tu tumbuk cili, bawang ngan belimbing hitam beberapa biji jer pastu tumis..bila dah garing baru masukkan bilis tadi..kacau rata..angkat dan siap dimakan dengan nasi..uummphhhh..pure bliss !.

4 comments:

Salmi Khairil said...

sedapnya...dh lama xmakan. dulu selalu tolong mak rebuskan belimbing buluh tu...

MamaTiaMia said...

salam salmi, wahh sedapnya nampak sambal belimbinh hitam tu,kalau ansi panas2 makan satu lauk ini ajer dah sedap kan:)i kalau belimbing jeruk tonyoh dalam lesung buat sambal bilis mentah pun sangat suka salmi.your souffle looks sinfully delicious.p.s thanks for the wish:) salmi i baca kisah 3 org budak yang meninggal di Ulu bendul tu teringat i pun dulu ada bawak tiamia ther,rasa ngeri and sedih sangat kan..moga Allah Sbt jauhkanlah mara bahaya dari seluruh keluarga kita kan.

shima said...

sal,

kawan shima kata sambal ni paling sedap...huwaaaaaaa, bila boleh rasa ni sal, dah terliuq....

Salmi said...

salaam semua, sorry lambat reply, sibuknya..allah ajer yang tahu..hihihi..yes salmi K, nak rebus tu lama lah sangatttt..makan 8 jam..lagilah guna api kecik, sal biasa rebus guna periuk kaca..tapi not as perfect as my auntie buat..

yes, mamatia mia, I buat sambal bilis guna belimbin nie letak dalam periuk nasi panas kejap kasi dia layu..buat jeruk lum pernah lagi tapi cam sedap jer..terliur ..terliur dah nie :-)

Shima, memang sedappppp..tak rugi cuba..kalau dating2 ker, boleh sal bawak..