Thank you, Beautiful people :-)

Thursday, October 06, 2011

Fried Banana with custard


Salaams and hello everyone :-)

Dah lama kan tak buat entry masak2..*wink*. Kali nie me nak share resipi simple and easy to do. yang penting sedap :-). Original resipi dari marina mustafa yang me tengok masa rancangan resepi umi dekat tvalhijrah. Sebenarnya masa rancangan tu me tak salin pun, main ingat2 ajer sebab time tu tengah sibuk baking cookies, so lepas tu lupe terus..hihihi..cari2 kat blog, google tak jumpa pulak..so me agak2 ajer lah..janji ada rupa and boleh makan.


Me guna 6 biji pisang cavendish. Pisang nie kalau goreng dengan minyak dia tak lembik sangat, so goreng dulu yer. pastu buat sos kastard dia me guna 1/2 tin susu cair, taruk gula sikit and tepung custard tu dalam 1 sudu makan jer, masak sampai pekat or ikut kita lah nak pekat atau cair kuah dia..me suka cair sikit. pastu gajus tu nak goreng atau bakar pun boleh. Lastly tuang kastard atas pisang tadi, taburkan gajus and fruit mix. Sedia untuk dihidangkan. Bon appetite!

4 comments:

Yati said...

Look delicious, Kak Sal. :)

zaliana said...

akak...rasanyalah kannnn...ni lah cara paling kelassss sekali nak makan pisang goreng....terliur lak...kalu ada VIP sesat mai umah...boleh wat nih :D

zaliana said...

ooh satu lagi kak sal...puding diraja pahang pun lebih kurang gini gak kan..cuma kena tambah jala mas je

Salmi said...

salaam yati, yes memang look delicious and rasa pun sedap :-)

za, yes za..kak salmi wat open house serve nie jer..hehehe..senang and simple :-)..ha ah kan ala2 puding diraja pahang sebab pernah nampak kat buku masak tengku azizah..