Thank you, Beautiful people :-)

Sunday, May 06, 2012

Bersikap jujurlah...


Salaam,

Insiden hari ini, buat me marah sangat..bukan sebab duit baki yang kurang rm5 tu, tapi sikap pekerja yang tidak professional langsung.  Me ada tengok promo about one book dekat  Halaqah TV3, then later dekat TV Alhijrah nampak very interesting walaupun perkara2 yang ditulis dalam itu bukan baru pun..sebelum nie pun me dah banyak baca dekat blog dan tengok dekat youtube.  Cumanya me nak baca pandangan dari penulis itu sendiri bagaimana dia menilai semua peristiwa tersebut.  Since DD nak pergi book fair lagi,  me asked her to buy the book for me.  I gave her separate money means rm50 for her own book and another rm50 notes for my book.  Bila dia balik, she returned me RM25, so me tanya kenapa RM25 bukan ke sepatutnya RM30 sebab harga buku tu memang RM20.  and she replied, kakak tu cakap harga buku nie sebenarnya rm25 dan RM20 tu silap print..WHATTT!!!!!...this is nonsense, how  come silap print dekat buku tu memang jelas harga RM20..dekat website pun memang tulis harga tu, even dekat facebook pun admin syarikat buku tu tulis RM20..howcome jadi RM25?..since dia tu budak sekolah lagi, so tak retilah nak argue..kalau I yang kat situ..I rasa dia tak berani lah nak buat macam tu kan..I dah  komplen to them and still waiting for a reply...they better have a good explanation on this..grrr

Another situation, walaupun tak happened to DD tapi it gives me a great concern tentang kegiatan mengajak student2 masuk MLM nie..it happened to DD friends, kesian me dengar cerita budak2 nie, kalau dapat loan PTPTN gunakan la duit tu untuk keperluan belajar, dah tahukan sekarang on average student will need about rm500 per month untuk makan, transport, keperluan diri, dan  bahan2 ilmiah so make use the money for your study.  Ini pergi join MLM bayar sampai dekat RM1000 lepas tu nak dengar talk lagi kena keluarkan few hundreds..and then bukan boleh dapat barang lagi pun, kena ajak lagi member baru dapat barang...bukan ke ini satu penipuan?..fikirkanlah nak buat bisness perlukan satu komitment dan sebagai pelajar komitment kamu adalah belajar bukan berniaga.  Nak berniaga tak salah tapi jangan sampai ia menggangu konsentrasi kita untuk belajar.  Kalau semua wang pun dah habis diperuntukkan untuk bisness macam nie, pastu tak boleh jual pulak sebab tak dapat barang selagi tak dapat recruit orang..tak ke menyusahkan sebab mana nak cari duit lagi nak cover 2 bulan punya expenses?..takkan nak mintak dengan parents lagi sebab bayangkanlah kalau parents yang low income, kena topup additional RM500 per month is large amount of money to them. Sudahnya hari-hari pun makan nasi dengan telor goreng dan terpaksa meminjam dengan kawan..bila dah stress macam mana boleh fokus belajar..lain kali hati2 dan mesti berani berkata dan tegas, tolong consult dengan parents dulu bila involve soal duit2 dengan amount yang banyak nie..jangan senang terpedaya dengan pujuk rayu kawan2 yang hanya mementingkan diri mereka sendiri.  Bila kita takde duit nak makan, ada mereka tolong?..mereka as agent,  dapat komisyen kalau bawak orang baru..kamu?

Membesarkan anak dizaman fitnah berleluasa ini adalah satu cabaran yang sangat besar, kita bukan saja perlu mendidik mereka dengan agama, moral dan adab.  Kita juga harus meyakinkan mereka untuk jadi orang yang berani menyuarakan hak mereka apabila ditinda,. menilai keadaan dan situasi dengan baik dan berfikir dengan lebih kritis..moga Allah melindungi keluarga kita daripada penglihatan orang2 yang kejam dan zalim..insyallah..


5 comments:

zaliana said...

pernah terjadi juga tapi lain sikit ceritanya...di mc donald...bayar rm 50 untuk benda yang berbelas ringgit...baki dapat kurang sgt, entah berapa ringgit jer(lupa dah ) ...boleh pulak staff mc d tu kata kita bagi dia RM 20, bukan 50..puaslah bersoal jawab dgn manager dia...mcmlah kita ni penipu dan create cerita ...tapi disebabkan mereka boleh check cash register tu,dapatlah refund yg sepatutnya tapi ya allah punya lama tunggu,geram sgt rasanya...

shima said...

sal, MLM pun memang kena berhati2, sebab sesetengah MLM kena maintain belanja/bELI barang kat company tu dalam rm300 above sebulan... huhu

Salmi said...

Salaam za, itulah pasal dorang nie bila dah banyak2 customer kan kadang2 hilang fokus lepas tu silap..nak dapat duit balik memang susah..buang masa kita je kan sebab dorang punya salah..

shima, MLM nie kalau betul2 boleh success, tapi dia macam kita kerja jugak perlukan commitment..kalau sambilan pun kena fikir juga nak cari customer sebab nak maintain kan sales tu

Puteri Nurhayati said...

Betul Kak Sal, kalau student tu, belajar je la. Tak perlu nak join MLM ni. Yang orang tua pun join MLM tak balik modal, inikan pula student, nak kejor study lagi, cari orang lagi. Baik tak payah.

Salmi said...

Salaam yati, betul tu..agree with you..kalau nak join jugak biarlah after abis belajar..nanti kalau dah concentrate meniaga..dapat profit banyak..dah malas nak belajar pulak..:-)