Thank you, Beautiful people :-)

Tuesday, May 05, 2015

Bahulu Perancis ala Edd Kimber



Assalamualaikum and Hello everyone.

Hiksss..memandai jer kan melayukan nama Lemon Madelaines nie. Buku Edd Kimber me beli since last year lagi.  Masa tu me tak berapa sihat, so selak2 buku pun takde feel langsung nak membaking. Lagi pun cari acuan sepapan bentuk madelaines nie tak jumpa kat kedai bakery around klang valley nie. Kalau online memang melambak2 and me malas nak beli kat ebay online since most seller imposed additional charge..mcm tax but not gst tau..hihihi



Masa gi survey2 harga barang baking kat Bagus Melawati me jumpa sebiji-sebiji acuan madelaines. So kenalah beratur dalam dulang. Nak guna kena letak banyak butter supaya tak melekat tapi outcome dia okey walaupun tak berapa nampak line2 tu. Rasa madelaines tu me suka bahulu lagi lah. Mana boleh lawan kuih traditional kita kan.  #bahulucicahairkopi# sedapkan.

3 comments:

Yati said...

Nampak sedap, kak Sal. Wish yati serajin kak Sal dalam membaking. :)

Mila@Rimbun said...

yumyum.... teringat baulu yg panas2 kuor acuan.. sedapnyer

Salmi said...

ameen..ameen..salam yatie, doa yang sama buat yati juga..kak salmi baking tengok mood juga yatie..sbb terkadang bizi dengan urusan menjahit..tapi since anak2 semua pun dah tak de yang bersekolah..maka ingatkan ada lah lapang sikit masa..lagi sibuk juga..entah ape yang disibukkan :-))

TQ mila..teringat arwah uwan kak salmi dulu..bakar bahulu guna tempurung kelapa atas acuan tu letak sabut kelapa..bahulu dia besar2 biasanya bentuk ikan, buah cermai pun ada tapi yang direbutkan tu bentuk ikan hihihihi..sbb jarang jumpa..:-)