Thank you, Beautiful people :-)

Saturday, October 31, 2009

3 roses at the corner


Salaams and Hello to all my friends and readers,

In my humble opinion, it's not really difficult to learn about ribbon embroidery, tapi bila bab design nie memang susah. A lot of factors need to be considered such as type of flowers, type of fabric and colors, color combo, bunga-bunga yang act as pelakon tambahan pun tak boleh sembarangan sebab nanti nampak janggal dan merosakkan design. Makanya..terhasillah bunga yang sangat simple ini..


I am still in the learning process and those roses using umirose technique. I had sewn the same design at four corners of the pillow. For those who are interested to learn RE with kak umi , you can find details about RE classes from her blog.



Thanks for viewing and till next entry, take care and happy stitching!

12 comments:

zaliana said...

kalernya sweet sgt!!
'drama' akak ni nampak cantik walaupun simple...
betullah yang akak ckp tu..bab pelakon tambahan tu penting..dan yg tu lah selalu tak reti..sebab tak tau sapa yg layak jadi pelakon pembantu!!

Umisma said...

salam sal, cantik design!Thx for mentioning me....:)

Add french knots light baby blue in between roses tu would add more drama .....(my humblest opinion :D)

p/s lama tak jumpa n chat ngan sal...

shima said...

me,
kelakar pulak, bunga pun ada pelakon tambahan .. ingatkan orang je.. tapi betul tu.. banyak sangat pelakon tambahan nanti haru biru pulak.. simple but nice..:)

Reen said...

Sal, thanks. Tak sabar menunggu kepulangan nye. hehehe......

Magia da Inês said...

Olá amiga!
Conheci seu cantinho e é tudo de bom!
Seu trabalho é lindo, criativo, inspirador e poético...
Quanta delicadeza!!!
Amei mesmo!...
Espero você em:
magiadaines.blogspot.com
Uma ótima semana!
Beijinhos.
Itabira - Brasil

~Yatt~ said...

salam kak salmi..
firstly, thanks bebanyak sbb akak selalu bagi komen kat n3 saya yg lepas2..

saya sebenarnya dah 4-5 kali masuk nak komen kat n3 nie..tapi tak tau nak komen apa..sebab RE bukan bidang saya..hehehe..

tapi apa yg boleh sy cakap suma hasil kerja tangan akak cantik2 belaka..mungkin satu hari nanti nak order doily RE roses ngan akak boleh?.. ;)

Salmi said...

Salam Zaliana,

Terima kasih ..ye betul tu kan..hehehe..akak pun masih pening2 bab pemilihan pelakon pembantu nie..haizzzz

Salam Kak Umi,

Lamanyaa tak chat dengan kak Umi, miss ya!. Tu dia, hehehe..pengarah professional dah bagi pandangan..thanks kak Umi..muahsss

Salam Shima,

Thanks so much sbb rajin jenguk blog sal yang tak seberapa nie, sal sangat hargai komen-komen yang diberikan

Kak reen, tungguuuuuu,,hiks:-)

Hello Magia, I thank you from the bottom of my heart for every sweet notes that you leave in my comment box..do come again ya.

Salam yatt,

akak suka singgah blog yatt sbb akak memang suka sangat dgn koleksi pinggan2 lama yatt, dimana akak sendiri pun tak pernah jumpa dan terfikir ada design2 cam tu sebelum ini and I am so impress sbb selama pengetahuan dan koleksi akak hanyalah peninggalan arwah my wan and some tu milik my mom yang ada lah seketul dua..so ianya membuka mata akak dengan melihat pelbagai koleksi yatt dan juga blogger koleksi antik yang lain..

Insyallah dik, bila akak free2 boleh la akak buatkan yatt doily roses tu..

maklang said...

cantek warna tu sal..lembut sangat...

Salmi said...

Salam Maklang, terima kasih..dan sudi luangkan masa kat blog sal nie..

Dancing Queen said...

Salam.. saya minat sgt ng RE ni.. kat mana leh dapatkan tool , esp chenile needle and silk ribbon tu eh? TQ

Salmi said...

Salaam dancing queen, sori lambat reply..terlepas pandang pulak your comment..kalau dkt area kl, boleh dapatkan satin ribbon kat syarikat bunga riben. area PJ ada craft world yang jual silk ribbon, offray ribbon and chenile. Ampang park pun ada jugak kedai craft - haby & wool dkt ampang park

mmoninos said...

Hi Siti, my name is Milly and I have seen your work in Di van Niekierk' s blog, it's fantastic! I have recently moved to Singapore and I cannot find silk ribbon anywhere! If you could recommend any places/websites in Malaysia where I could buy materials? I would greatly appreciate your help. Thanks and keep up your wonderful work.