Thank you, Beautiful people :-)

Monday, November 09, 2009

Retro dan Nostalgic


1950's/60's/70's vintage retro cottage rose pyrex
..that is the description appeared masa me google pasal flower nie. Nie set kesayangan my mom. According to her, masa dia beli dulu set nie untuk 6 orang tapi banyak yang dah takde..mak pun tak ingat mana letak..so sayang sbb me suka tengok bunga dia..looks sweet..selain dari cottage rose nie pyrex ada keluarkan satu lagi pattern bunga rose - dinamakan June Rose.



Cawan dan piring nie tinggal 2 pasang jer. Shape dia pun simple tapi bunga dia dah sweet enough to create a pleasant view.


Nie dinner plate dia, bunga sama mcm piring kuih jugak..yang ini tinggal satu ajerrr..kat belakang set nie dia stamp "JAJ pyrex made in england..tapi susah nak snap photo sbb dia embossed sama dengan warna pinggan.



Nie me paling suka..platter dia..masa me cari info pasal plate nie kat -- pyrex love takde pulak listing pattern nie kat situ...hurmmmm..dan apa pulak yang nostalgicnyer.............*wink*



Coffee pot enamel ini dulu milik my grandmother, since she passed away 17 years ago, it has been with me until now. Masih elok lagi walaupun sudah berkarat sedikit dimamah usia.. seingat saya coffee pot ini sudah berusia lebih dari 40 tahun.

Till next entry, thanks for viewing and take care!

8 comments:

Mrs. Fedex said...

ahhhhhhh.. cantikla..
rasa macam artifak sejarah pulak..

MrsNor said...

salam salmi...cantiknya bunga dia.. suka tengok

Diesha said...

haa cantikkk...geng dia ni mak ade..masih pakai.. ade kat umah mak sha...mangkuk pyrex...set 3 beradik...memang tahan lasak....dah jadi barangan antik yer.....hehe

Salmi said...

To Mus,

yer mus mmg cantik..tinggalan untuk kenang2an..

To Sis Nor

Salam sis, ha ah..bunga dia cantik..merah gitu..

To Diesha

Salam diesha..ha ah memang tahan lasak sbb pakai lama pun dia tak calar mbe sbb dia tebal sikit. Mangkuk pyrex tu mak akak ada yang bunga june rose tu.

~Yatt~ said...

salam kak salmi..
wahhhh cantik gak pyrex nie kan akak..saya kat kg takde koleksi cenggini..untung akak dah rembat buat koleksi akak pulak..hehe..
CP enamel pun dah terserlah keantikan dia kan..jaga elok2 tu akak.. ;)

Salmi said...

Salam Yatt..thanks yer..itu ajer yg ada pun yatt..yesterday everyday wear turns to today treasure :-)

MamaTiaMia said...

hi salmi,memang vintage and classic lah pyrex tu..roses tu so sweet:)suka sangat dengan the enamel teapot.re: petunia tu i ada orang yang bekal special baja kat sini..semua rose dan perennial blooms boleh tahan lama.

Salmi said...

Salam mamatia mia, thanks :-)..dia supply baja direct ke rumah ker?..me biasa beli kat Sg Buloh jer.