Thank you, Beautiful people :-)

Friday, January 22, 2010

Pomona for Tea


Salaams and Hello everyone!

I bought this tea set separately many years ago from Janine. I had choosen this motif instead of botanic garden as I love the romantic teacup shape..:-)

The romantic shape was inspired by the founder -- susan william - ellis in 1982. Each cup and plate comes patterned with six fruits motif taken from the hand-coloured books of 1830's.



Slowly over the years I am adding piece by piece into my growing collection. Of 6 fruits motif, morning apple is my favourite *wink*.


6 pieces of side plate that have the same motif with cup and saucer and no green border leaves

Lasagna dish with cherry motif in the middle and green leaves border. I love the red cherry!. This is fire and ice serving dish but I never use it for baking..*wink*


Lastly, still my personal favourite morning apple motif -- sandwich serving dish with handle.

Thanks for looking and have a wonderful weekend.

10 comments:

shima said...

salam me,
wow memang menawan bentuk teacup tu..lain dari yang lain... cantik bangat me....

MrsNor said...

salam sal...wahhh dah banyak koleksi cik port dia.. citarasa manusia ni berbeza kan sbb tu ler cik port kuar kan pelbagai design/patern.. dr buah sampai ke bunga... mungkin org cam akak ni kurang minat design buah, cik port buat ler dwesign bunga hehehe

color me pretty said...

i love all of these. absolutely beautiful ! ntah bila la dapat buat collection macam nie :)

Chempaqa said...

salam k.salmi..
wow..cun nyer pomona...
mmg awesome & gorgeous...

kakyon said...

salam sal,
memang cantik cik port tu sal.minat sangat.tapi..entah bila agaknya kak dapat mengumpul..

Salmi said...

salaam shima, thanks laling :-)..ekceli suka lagi dgn bunga2 BG tapi shape romantic tu yang buat me terguda..hehehe

salam sisnor, yer kak, betul tu..lain orang lain preference dia, ada yg suka bunga, ada yg suka fruits..

Salaam colour me pretty !, thanks for drop by yer..lama sungguh akak mengumpul tu dik..berbelas tahun :-)

Salam chempp,..iyer..gojes kan esp morning apple..so bright and beautiful :-)

Salam kakyon...kak, boleh jer akak nak mengumpul..pelan-pelan kak, sal pun amik masa lama jugak nak beli satu persatu..kalau sederrap memang tak terbeli..

rossana said...

salam sal...once in a blue moon akak muncul cni...he..he...cantik koleksi pomona ni nmpak segar...menambah selera...masa mula knl mende ni kt forum dulu akak dh jatuh ati esp BG series..tp smpai skrg tk terbeli2 lg...bila la nk smpai seru (mgkn akak ni dlm golongan calculative skit...)

Salmi said...

Salam kak akmal, thanks kak, ekceli kan hobby nie depends kat individualnya preference la kak, sbb dengan resource yang terhad, memasing ada yang dilebihkan, dan ada yang dikurangkan..cam sal suka pinggang mangkuk so I spend little on handbags and shoes..asal boleh ajer..hehehe.

tiger said...

I love it! Very creative!That's actually really cool.
謝謝你的文章分享
尋人,徵信公司,外遇,抓姦,徵信社,尋人,徵信公司,外遇,抓姦,徵信,尋人,徵信公司,外遇,抓姦,徵信社,外遇,抓姦,徵信公司,尋人,徵信社,尋人,徵信公司,外遇,抓姦,徵信社,尋人,徵信公司,外遇,抓姦,徵信社

蔥爆牛肉Frank said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社