Thank you, Beautiful people :-)

Monday, January 10, 2011

Rose De Provence


Assalaams and hello everyone,

Aduihh..susahnya nak berkerjasama dengan iron-on tranfer sheet..nie first fabrik yang memula me buat..nampak smooth ajer imej yang ditransfer tapi pengkritik tetap kat rumah komen "warna kain dia gelap so tak contrast" dengan imej perfume label yang me download dari graphicsfairy..sbb me guna fabrik kaler pink chocolate sikit.


Pastu, me tukar dengan fabrik yang kaler cerah sikit. haa tengok..tak semenggah jadinyer..fenin kepala mak cik..dah la nak adjust margin punya lah degil takmo jugak fit nicely kat dalam sheet tu..sudahnya kaler sebelah kanan tu kan dah jadi ala-ala purple sikit..neway..me takmo try and error lagi sebabnya sheet tu memang tak banyak me beli sebab mahal and toner printer kaler pun mahal..hahaha...sekarang kan semua barang pun dah naik harga..*wink*..

Ekcelli, me tengok teknik nie masa me gi rumah kak Nora..she had done the iron-on transfer image of her children photo on a fabric and embellished it with Ribbon Embroidery and lace. To me is something different and me memang suka cuba sesuatu yang baru walaupun teknik nie memang dah lama orang buat.


Walaupun bunga kat imej tu kaler pink..me saja pilih kaler riben light peach and maroon sebab nak nampak contrast..lagipun dah selalu guna warna pink..kali nie nak cuba kaler combo yang lain pulak. This one me nak jahit into cushion..for my home sweet home..et je tombe en amour avec le pays français décoration ..

Take care and xoxo :-)

8 comments:

kakyon said...

sal..percubaan yang baik..teruskan..lama2 nnti cantiklah..

Salmi said...

Kakyon, terima kasih yer :-)

Pinchesska said...

salam salmi.

wah makin maju makcik ye...lama tak jengah,sekali tngk dah macam-amacam buat..congrats..

Hida said...

Very nice sal...menjadi dah tu...

Adui...rasa macam nak terjebak la pulak ni...ekekeke...
mau haku meleburkan ke arah ini pulak...

MamaTiaMia said...

Salam Tahun baru Salmi..lama jugak tak mai sini,sekali tengok banyak benda2 cantik yg saya suka,tempayan cantik,doily cantik and yang iron on ni lagi lah cantik:)suka lah,very french;) Wahh bread pun sangat cantikkk jugak..bila lah saya nak bukak guna saya punya breadmaker pulak ni;):) moga tahun baru menambah creativity lagi ya;)p.s yeap kita suka yg pedas2 ajer kan:)

Salmi said...

salaam kakda, thanks kak :-)..haas nie nak menarik tangan akak la niee..hehehe jom..jom..:-)

Salmi said...

Salaam mamatia, thank you for the sweet notes ;-)..mari lah kita meroti bersama-sama and yes hopefully this year will be more interesting project..pstt: me dah menjangkit mengumpul copper nie..tapi baru satu jer dapat decorative copper pan itu pun dari ebay ;-)

Salmi said...

Pinchesska dear,

thank you..itulah..kekadang makcik bosan jugak buat mende yang sama ajer..sesekali beralih angin..laling..bila la nak aktif berkraft balik yer..miss la your "family stitching".