Thank you, Beautiful people :-)

Thursday, May 10, 2012

La Dulce De Leche Gateau


Salaam and hello readers :-)

Sebenarnya dah lama me nak buat cake nie, tapi bila bab merebus susu pekat selama 3 jam tu yang lomah sikit.  Nak dapatkan rasa ducle de leche yang sedap, kena guna susu pekat manis not krimer manis yer, so me guna susu F&N.  Nak cari susu milkmaid as suggested dalam blog yang share resepi nie, tak jumpa pulak kat cold storage wangsa walk.  Hiasan atas cake tu pun me refer at blog nie, semua cake dia pun drooling tengok, cumanya nak find time and mood to do the baking *wink*.  Thanks to both yer for sharing this wonderful recipe
 

Me rebus susu pekat nie dari kul 6 petang after balik dari kerja, sampai la pukul 9 malam.  Semua family members dalam rumah keep asking me apalah me buat rebus susu tin nie, and asyik tanya nama cake nie..doihhh..me cakap je cake de leceh. sebab semua orang pun payah nak sebut.  Bila dah siap, rasa milk caramel nie mcm rasa gula-gula eclairs *wink*


Wallahhh..nie rupa dalam dia, kalau tengok kat blog wendy dengan juicy cafe, cake layer dia 3 dan 4 tapi me buat dua saja sebab pan me size 9 inch, so malas nak potong lagi takut cake pecah.  Sponge cake dia memang lembut dan sedap.  Dulche de leche tu will be used as frosting and filling.  This cake gaves a new experience sebab rebus susu pekat and first time me whipped sugar and egg using technique double boiled..  Till next entry, bon appetite !

2 comments:

shima said...

wah sal, ni yang lama tu ya.... emm pandainya masak cake..de leceh..bagi sal.... lagilah leceh + de malas sangat3 bagi shima...he he

Salmi said...

salaam shima, haa nie lah cake tu..hihihi..suka2 je shima, anak2 ngan asben suka makan..rajin la sal buat..kalau takde sapa nak makan, malas juga nak tunggu kat dapur lama2..